Passwordat (fjalkalimet) me te dobet te vitit 2017

0
624
Closeup of Password Box in Internet Browser

Sipas kompanies “SplashData” e cila eshte kompani e specializuar ne siguri kibernetike, eshte dal nje statistike ne te cilen permenden fjalkalimet me te dobeta per te u hakuar nga hakeret, fjalkalimet e dobeta zakonisht jane ato te cilet kan vetem nje fjal apo numra ne renditur keto fjalkalime nese kerkohen nga programe apo aplikacione qe kerkojne per fjalkalime ne renditje gjendjen dhe hakohen shum leht. ketu luan edhe rol menyra se si aplikacionet ne te cilet kerkohet jane programuar apo siguruar por ne shum raste aplikacionet ndertohen pa pasur ndonje prapavije sigurie sa i perket menagjimit apo enkriptimit te fjalkalimeve.

Sidomos aplikacionet me te vjetra te cilet nuk jane perditesuar ne gjuhet me te reja programore apo jane programuar ne menyra te vjetra te programimit. Keshtu qe ne shum raste nuk luan rol vetem cfar fjalkalimi keni zgjedhur per te dhene neper aplikacionet qe ju i perdorni por edhe si eshte ndertuar aplikacione ne te cilin keni dhene ato fjalkalime.

per te siguruar fjalkalimin e juaj eshte mire qe te mos te perdorni te njejtin neper te gjitha aplikacionet qe jeni duke i shfrytezuar sepse po e gjeten nje i gjeten te gjithe. Keshtu qe shpesheher perdoret nje menyre e ndertimit te fjalkalimit qe ne secilin aplikacion te perdoret nje menyre e ndryshme per ti dhene ato.

gjithashtu te shfrytezohen numra shkronja te medha dhe te vogla dhe shenja eshte me rendesi ne nje fjalkalim. nese perdoren kombinime sa me shum ne menyra me te pervetesuara eshte me problematik per hakeret qe te thejne ate fjalkalim.

Per te u kthyer perseri ne fjalkalimet me te dobeta te ketije viti dhe statistikes nga kompania “SplashData” per siguri kibernetike del se kohet e fundit fjalkalimi me i dobet ishte “Starwars” pasi ishte epizodi i radhes i ketije filmi kult qe nga shum vite me pare.

“Hakerët po përdorin terma të përbashkëta nga pop-kultura dhe sportet për të hyrë në llogaritë në internet, sepse ata e dinë se shumë njerëz po përdorin ato fjalë të lehta për t’u kujtuar”, tha Morgan Slain, kryeshef ekzekutiv i SplashData.

Del qe perseri numrat ne renditje “123456” eshte fjalkalimi i dobet i vitit 2017 ashtu sikur edhe vitin e kaluar. Te pasuar nga “password” gjithashtu ne top 10 te vitit te kaluar. Por nder tyre ishte edhe “123456789” shum i perdorur dhe i dobet natyrisht.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here